Divan je kićeni Srem!

 

Erdevik i Erdevičani su prirodna oaza zdravlja, lepote i blagostanja. Kao zeleni biser zadenut u nedra fruškogorskog Srema, blistaju svojim duhom i svojim prirodnim blagom. Čuvajući svoju baštinu u nasleđe, Erdevik crpi sokove progresivnog, a meštani idu napred. Idu do savršenstva između prirode i čoveka. Idu do lepote, do života.

 

...............

Kulturno umetničke manifestacije ...kasnije ću napisati

...............

 

 

Erdevički vinogradi
Malo je regiona gde je na relativno malom prostoru skoncentrisano toliko lepote kao što je na Fruškoj gori, počev od brojnih manastira, vinograda, vinskih podruma, jezera, lovišta, pa do bogatih arheoloških nalazišta, tu na njenim južnim padinama smestio se Erdevik. Erdevik, selo sa dugom tradicijom gajenja vinove loze i proizvodnjom vina.
U Erdeviku je prva loza zasađena još 276 god. p.n.e. u vreme cara Proba. Od tada pa do današnjih dana pogodna i pitoma klima Fruške gore je podsticala razvoj vinarstva i naviku uživanja u vinu, tom najuzvišenijem piću dostojnim bogovima.

Zato ne čudi što su vina lepog i pitomog fruškogorja vekovima spadala među najpoznatija vina Srednje Evrope. Početkom XIX veka u Erdeviku je bilo znatnih zasada vinograda pa je 1826. god.

Grof Livije Odeskaski podigao prvi veći podrum koji je i dan danas u funkciji. Kako su se površine pod vinovom lozom širile bilo je potrebno proširivati podrumske kapacitete i uvoditi novu opremu, tako da danas Podrum Erdevik ima smeštajni kapacitet od 10.000.000 litara i 500 ha vlastitih vinograda.

Vinogradi su u neposrednoj blizini samog podruma, na pitomim brežuljcima okupanim suncem, te za vrlo kratko vreme grožđe stiže na preradu.
Ribolovački turizam...

 

Prvi turistički web sajt u Erdeviku :)

 

dvoriste_erdevik1 dvoriste_erdevik3

dvoriste1 dvoriste2

jezero1 izlet1